Villavaatteen hoito

Mitkään vaatteet eivät ole ikuisia, mutta monet vaatteet saa kestämään pidempään, kun niitä hoitaa oikein. Villavaate puhdistuu tuulettamalla ja uudistuu nyppykammalla ja pehmeällä vaateharjalla. Mohairneule muhkeutuu mohairharjalla

Villavaate ei välttämättä tarvitse pesua lainkaan, koska villa puhdistaa itse itseään. Usein pelkkä tuuletus riittää puhdistamaan ja raikastamaan villaneuleen – etenkin, jos se pääsee pakkasilmaan. Vaihtoehtoisesti voit ripustaa villaneuleen suihkunkosteaan kylpyhuoneeseen tai höyryttää sitä kevyesti silitysraudan höyrytoiminnolla

Tahrat on hyvä poistaa tuoreeltaan ja silloinkin siten, että vain likaantunut kohta käsitellään. Käytä villapesuun tarkoitettua pesuainetta. Hankaus ei tee hyvää villaneuleelle, joten käsittele tahrakohtaa painelemalla tai tarvittaessa kevyesti esimerkiksi hammasharjalla harjaamalla. Huuhtele hyvin.

Jos villaneule tarvitsee kunnon pesun, on tärkeää, että pesuvesi on korkeintaan 30-asteista (ellei pesuohjeessa muuta mainita) ja että pesuaineesa käytetään villapesuun tarkoitettua pesuainetta. Huuhteluveden tulee olla samanlämpöistä kuin pesuveden.

Varmimmin villaneule säilyttää muotonsa ja kokonsa, kun sen pesee käsin. Pese neule runsaassa vedessä painellen ja puristellen äläkä nostele sitä turhaan. Huuhtele huolellisesti ja purista liika vesi pois esimerkiksi kahden kuivan, puhtaan pyyhkeen välissä. Pyyhkeiden päällä voi vaikka hieman tepastella. Kuivata neule vaakatasossa esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla tai kuivaustelineen päälle levitetyn pyyhkeen päällä.

Villaneule on hyvä säilyttää viikattuna. Henkarissa roikkuvaan neuleeseen syntyy helposti kohoumat, jotka yleensä saa kuitenkin poistettua höyryttämällä.

Kun sileä villaneule nyppyyntyy, sen saa siistin näköiseksi nyppykammalla. Kokeile ensin nurjalle puolelle tai muuhun näkymättömään paikkaan. Levitä neule tasaiselle alustalle. Vedä nyppykampaa neuleen päällä pienissä pätkissä neulesuunnan mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää sähköistä nypynpoistajaa: Asettele neule tasaiselle alustalle ja kuljeta nypynpoistajaa kevyesti neuleen pinnalla. Älä paina äläkä pidä nypynpoistajaa liian kauan samassa kohdassa.

Jos pörröinen mohairneule on menettänyt pörröisyttään, sen saa uudelleen ilmavaksi ja pehmeäksi mohairharjalla. Levitä mohairneule tasaiselle alustalle. Käsittele neule hellästi mohairharjalla pitkin, yhdensuuntaisin vedoin. Kokeile ensin näkymättömään paikkaan.

X
×